To freelance or not to freelance

Ruim een jaar geleden waren meneer en mevrouw Financieel Vrij een paar weken op vakantie in Suriname (een aanrader, vooral als je van natuur houdt). Onderdeel van deze trip was het bezoek aan een natuurresort in het midden van het land, diep in de jungle en alleen bereikbaar per boot. ’s Avonds zaten we in de gezamenlijke ruimte met de groep die met ons die dag was gearriveerd. Op een gegeven moment werd mij (meneer FV) gevraagd welk werk ik deed. Ik antwoordde dat ik freelancer/zzp’er was in mijn vakgebied. De reacties die toen volgden had ik niet zien aankomen: de zzp’er zou een kwetsbare groep zijn; zou veel meer beschermd moeten worden; een vaste baan is beter dan het zzp-schap. En ga zo maar door. Ik begon me terstond echt even sneu te voelen dat ik geen vaste baan had, gelukkig had ik toen al wat Parbo’s op, en kon ik de volgende dag eigenlijk wel gniffelen om de vorige avond.

Ik vind dat (de reis naar financiële) onafhankelijkheid en freelancen een sterk koppel zijn. Twee mooie voorbeelden die dat voor mij bevestigen, zijn Project Lonica en Liberate Life. Lonica/Lonneke is vol aan het afbouwen in loondienst en aan het opbouwen als freelancer, met als doel om over niet al te lange tijd vanuit Spanje te gaan wonen en werken, ver weg van de hectiek in de Randstad. Liberate Life is al vrij lang freelancer in de IT-hoek, en kan goed en duidelijk verwoorden dat de stap naar het eigenondernemerschap de beste carrièrestap was die hij heeft kunnen nemen.

Voor mij is het fijne aspect van het freelancen de relatieve vrijheid die ik daarbij ervaar. Zo heb ik mijzelf voorgenomen om geen fulltime-opdrachten meer aan te nemen. Dat is ook niet nodig omdat ik in de resterende dagen genoeg verdien om een mooi leven te hebben. Daarbij kan ik tussen de opdrachten door makkelijk een langere periode iets anders doen dan werken (mede ook door een goede grip op ons kostenbudget). Vanwege de parttime klussen heb ik meer tijd over om te besteden aan de zaken die mij gelukkig maken. Waardoor ik de dagen dat ik wél werk energieker en productiever ben. En… eigenlijk ben ik dus al een beetje financieel onafhankelijk, omdat ik niet fulltime hoef te werken!

 

Tijdens mijn opdrachten kom ik regelmatig collega’s tegen die in loondienst zijn, en die het freelancen toch wel interessant vinden. Ik kan niet voor anderen het besluit nemen om hun vaste baan op te zeggen, maar ik probeer dan wel duidelijk te maken dat een vaste baan niet altijd ultieme zekerheid biedt. En dat het freelancen veel andere voordelen kan bieden. Mocht je zelf twijfelen om de stap te zetten: verschuil je niet te veel achter alle zekerheden die je zou opgeven, maar kijk vooral ook naar de kansen en mogelijkheden die meer vrijheid je kunnen bieden.

Advertenties

11 gedachten over “To freelance or not to freelance

 1. Freelancen of zzp zijn met je kunnen. Want – laten we eerlijk zijn – er zijn onzekerheden.
  De belangrijkste ‘what-if’s’ waarmee ik deal zijn: arbeidsongeschiktheid en EenJaarZonder opdrachten.

  Dit geldt met name voor mensen die met hun zzp baan ook echt verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen.

  Nou is die laatste onzekerheid steeds kleiner voor mij persoonlijk omdat mijn buffer groeit. 😉

  Toch heb ik inmiddels geleerd dat die onzekerheden veel mensen te veel zijn. Persoonlijk vind ik zzp-en heerlijk: op een enkele zakelijke afspraak na 100% vrijheid om je uren te bepalen, bijvoorbeeld. Dus overdag lekker naar buiten om de lente te ontdekken en ‘ s avonds achter de computer.
  Geen overbodige “meetings” en nauwelijks overhead waardoor je enorm productief bent en véél minder uren hoeft te werken. Je werk zo invullen dat het voldoet aan je eigen kwaliteitsstandaard waardoor je oprecht trots bent. En er dan ook nog behoorlijk geld mee kunnen verdienen.

  Ik wil niet meer anders!!

  Like

  1. Mooi om te horen! En eens met betrekking tot het wel of niet verantwoord kunne zetten van de stap. Waarbij ik wel van mening ben dat er misschien meer mogelijk is dan men zou denken (bijvoorbeeld door kosten te verminderen).

   Like

   1. Ja eens!! Dat scheelt enorm. Maar toch zie ik een enorm verschil tussen “bijklussende huisvrouwen” en echte zelfstandigen. Die dus niet stiekem van het inkomen van hun partner leven.

    Like

 2. Leuk om je verhaal te lezen. Wat jij beschrijft als je huidige werk situatie is mijn streefdoel. Op dat moment beschouw ik mezelf dan als financieel onafhankelijk…!

  Waar wacht ik op? Ik doe mijn huidige job graag. Zodra ik hier weg zou gaan, is freelance wellicht de meest logische keuze voor mij. Eerts full time, wat reserve opbouwen en dan vakantie als de kinderen vakantie hebben… Dan kunnen we gaan camperen, skieen, naar verre oorden of gewoon de eigen streek verkennen.

  Like

  1. Interessant, want dat zegt dan eigenlijk ook dat de term ‘financieel onafhankelijk’ voor iedereen anders is (zoals je ook al schreef in een van je laatste blogs). Als de basis van het freelancen bij je past, je twijfelt om het te gaan doen en als het binnen het ‘risicoplaatje’ past dan zou ik er op termijn zeker voor gaan!

   Like

 3. Blijft toch best lastig om de stoute schoenen aan te trekken voor veel mensen. Je moet ten eerst wel kennis van zaken hebben, en een klein vangnet voor als het niet goed gaat. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar wat niet is kan natuurlijk altijd komen! Je moet alleen wel wel willen.
  Misschien dat wij het ook nog wel eens gaan proberen, maar loondienst is voorlopig nog wel even prima om de buffer voor FO wat verder aan te spekken.

  Like

  1. Loondienst heeft zeker ook voordelen. Ik vergelijk het wel eens met een alles-in-1 pakket verzekeringen: in loondienst heb je zaken als ziekte en pensioen, in een keer geregeld, in ruil voor een stuk salaris. Dat is voor velen ook wat waard.

   Like

 4. Ha, zie deze post nu pas!
  Ik heb heel lang de (rare) aanname over mezelf gedaan dat ondernemen niets voor mij was en dat ik het veel te lekker vond om maandelijks op een vast bedrag op mijn bankrekening te kunnen rekenen. Ik hoop de komende tijd mijn eigen ongelijk te bewijzen 😉

  Een van de dingen die mij in loondienst tegen begon te staan was dat je er niet wordt afgerekend op je productiviteit en resultaten. Of ik nu de kantjes er vanaf liep of hele moeilijke dingen deed, het salaris was aan het eind van de maand hetzelfde. En verder het keurslijf. In mijn baan in loondienst had ik een krappe 4,5 week vakantie per jaar.

  Maar we gaan het zien… Nog een paar maanden en dan gaat de loondienstkraan helemaal dicht. Ik ga het vast nog weleens missen…

  Like

 5. Ik ben ook zelfstandig (sinds 9 jaar). De crisis heeft mij enorm geholpen in mijn mindset om meer zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn inkomsten (voorheen werkte ik als freelancer voor tussenburo’s, maar door de crisis kelderden de tarieven. Sindsdien kan ik veel beter mijn eigen werk binnenhalen). Werken in loondienst wordt ook steeds meer een schijnzekerheid. Het is steeds moeilijker om een vast contract te krijgen, en het is een enorme pre als je flexibel bent. Dat wordt je wel als freelancer, je leert ook omgaan met grote schommelingen in je inkomen en niet alles te verbrassen. Ik ga er vanuit dat ik /mijn generatie geen AOW ga krijgen, en mijn ‘verzekering’ voor arbeidsongeschiktheid en pensioen bouw ik ook op in eigen vermogen. Door mijzelf zo min mogelijk afhankelijk te maken de overheid/ instanties/ opdrachtgevers voel ik mij veel vrijer. Ik heb heel lang gedacht dat ik mij vooral moest richten op het generen van meer inkomen (door de invloed van vele businessgoeroe’s). Sinds kort heb ik de FI community pas ontdekt, en realiseer ik me dat je niet een top ondernemer hoeft te zijn om FI te worden, als je maar veel kosten kan besparen en die vervolgens slim investeren. Een open deur eigenlijk, maar ik had er gewoon nooit bewust op die manier over na gedacht. Gelukkig ben ik uit mijzelf al heel prijsbewust en niet materialistisch, dus dat scheelt. Ik denk dat veel zelfstandigen er baat bij zouden hebben om dit soort blogs te lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s