De zeven eigenschappen van een succesvol investeerder

Naar analogie van Steven Covey, auteur van The Seven Habits of Highly Effective People, kwam Bloomberg met hun vertaling naar de investeerder. Het is geschreven voor de lezer uit de Verenigde Staten, maar geldt natuurlijk ook voor daarbuiten. Vrij vertaald komt het neer op de volgende punten:

  1. Spaar zodra dat kan, en bij voorkeur automatisch
  2. Spaar voor een noodfonds
  3. Maak een beleggingsplan
  4. Beleg tegen lage kosten
  5. Ga alleen in zee met onafhankelijke adviseurs
  6. Geef minder uit dan wat er binnenkomt
  7. Maximaliseer werknemersvoordelen

Het laatste punt heeft betrekking op stortingen in pensioenfondsen, die in de VS op vrijwillige basis gaan. Vaak legt de baas bij iedere storting een extra bedrag bij, dus bij hogere stortingen is het genoten voordeel groter. In Nederland zou je dit punt kunnen vervangen door het gebruikmaken van fiscaalvriendelijk pensioensparen, ik schreef daar al eens eerder over.

In het artikel staan ook weer wat financiële feiten genoemd die, alhoewel mij al bekend, blijven verbazen. Zo heeft bijna de helft van de Amerikaanse huishoudens niet genoeg cash beschikbaar om een plotselinge uitgave te kunnen doen van $400. En 23% van de generatie Millenials geeft meer uit dan wat er binnenkomt.

Vanuit het bereiken van financiële onafhankelijkheid ben ik het in grote lijnen wel eens met de punten, en zo opgeschreven lijkt het bereiken ervan helemaal niet zo moeilijk. Het lastigere aspect is het lange tijd volhouden ervan. In dat kader kan het helpen om je doelen concreet te maken en duidelijk te benoemen, bijvoorbeeld door het formuleren van een (langetermijn)plan, het benoemen van een gewenste savings rate, het maken van een kostenbudget, het bijhouden van het vermogen etc. Daarnaast kun je periodiek terugkijken op je performance, en die informatie gebruiken om waar nodig bij te sturen of je doelen aan te passen.

 

Advertenties

3 gedachten over “De zeven eigenschappen van een succesvol investeerder

  1. Ja, ik verbaas me ook altijd weer hoeveel mensen nauwelijks of geen buffer hebben. En inderdaad, geduld is een van de lastigste kanten van FO worden, herkenbaar. Maar we komen er wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s