Gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid

Blogger Liberate.life heeft een interessant artikel geschreven over zijn persoonlijke reis naar financiële onafhankelijkheid, en hoe hij uiteindelijk is uitgekomen op, zoals hij het zelf omschrijft, Pareto financiële onafhankelijkheid. Het Pareto-principe, ook wel bekend als de “80/20-regel”, beschrijft kort gezegd dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken.

Voor hem houdt dat in dat hij, ondanks dat hij nog niet volledig financieel onafhankelijk is, toch al van veel van de voordelen geniet, zoals de vrijheid om nee te zeggen tegen werk (hij is freelancer), langere tijd niet te hoeven werken, en te kiezen met wie hij samenwerkt. Kortom, wel de lusten en maar een gedeelte van de lasten.

Dat raakt een ander blogartikel van Amber Tree Leaves, waar hij spreekt over semi financiële onafhankelijkheid. En daar is de uitkomst dat het hebben van meer vrijheid, meer reizen (wat uiteindelijk ook een soort van vrijheid is), en het in het hier-en-nu kunnen leven al een grote stap vooruit is richting financiële onafhankelijkheid.

Ik ben het volledig eens met beide bloggers.

Onafhankelijkheid is het doel, en geld het middel. Die twee haal ik geregeld door elkaar – bijvoorbeeld als ik baal hoeveel onze savings rate in een maand is gedaald, of dat de aandelen een week lang dalen. Het mooie is dat onafhankelijkheid vaak veel dichterbij is dan een of ander doelbedrag voor financiële onafhankelijkheid in de verre toekomst. En dus ook makkelijker te bereiken, al is het maar in kleine stapjes. Ik heb zelf meer onafhankelijkheid gecreëerd door vanuit een vast dienstverband freelancer te worden, en door te stoppen met het kopen van nutteloze spullen en apparaten. Die maken je afhankelijk van geld, ruimte, tijd en anderen (dat laatste vanuit een meer materialistische kijk), vaak zonder dat je het doorhebt.

Uiteindelijk zijn vrijheid, onafhankelijkheid en levensgeluk in mijn optiek nauw aan elkaar verbonden. Het gekke is dat voor mij lijkt te gelden dat minder uitgeven leidt tot meer levensgeluk én bewuster leven. Dat staat haaks op veel van de samenleving zoals ik die om mij heen zien, met kopen, consumeren, nieuwe auto’s. Misschien hebben mindfulness en financiële onafhankelijkheid meer met elkaar te maken dan ik eerder had gedacht…

12 gedachten over “Gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid

  1. Herkenbaar! Ik denk ook dat de vrijheid om je eigen keuzes te maken veel te maken heeft met levensgeluk. En ik vind het ook heel bijzonder om te merken dat besparen helemaal niet voelt als opofferen, maar meer als een versimpeling, minder ballast en meer onafhankelijkheid.

    Like

  2. Hi there.

    Sorry for the comment in English (it’s my only language unfortunately).

    Thanks very much for the shout out. I hope I can continue to produce material you find useful.

    Good luck on your own journey to freedom (however you end up defining it).

    I’m just doing an experiment: trying to read around your site using Google Translate! Interesting results so far…

    Like

    1. I know that Google translate sometimes gives weird texts so I hope it was kind of readable. I really liked your posts, and could identify with a lot of points you made. And freelancing… Heaven compared to working for a boss. Good luck with your journey and keep on writing nice things!

      Like

  3. Bij ons zijn we op dit moment ook erg bezig met dit principe, gedeeltelijk financieel onafhankelijk. De precieze invullen in nog niet klaar (als ie dat ooit nog wordt), maar dat er een flink stuk minder gewerkt gaat worden in de toekomst is wel zeker. Met natuurlijk nog steeds wel het streven van volledige FO aan het einde van de rit.
    Dank voor de leuke link!

    Like

Plaats een reactie